Potravina, která je nutričně velmi důležitá, obsahuje esenciální aminokyseliny nutné pro správnou výživu, a dokonce i skvěle chutná? Že taková neexistuje? Omyl. Přesně tahle kritéria splňují právě u Čechů málo oblíbené luštěniny, které by neměly chybět v žádném jídelníčku.
Nejen pro děti jsou bílkoviny a luštěniny nezbytné
Dostatečný přísun bílkovin je potřebný nejen pro správný vývoj rostoucích dětí. Tyto látky jsou totiž podstatné i pro obnovu tkání dospělých. Luštěniny jsou rostlinnou verzí bílkovin, a právě ty jsou lépe stravitelné než bílkoviny obsažené v mase, vejcích či mléce. Zvláštní však je, že Češi luštěninám stále nedali šanci. Na rozdíl třeba od mexické kuchyně, která se bez luštěnin takřka neobejde, Češi jedí luštěniny jen velmi zřídka a velmi často ani netuší, které plodiny se mezi luštěniny řadí.
Luštěniny od A do Z
Ve zdravém jídelníčku by rozhodně neměly chybět luštěniny, jako jsou čočka, hrách, fazole, cizrna a zpracované sójové výrobky (tofu, tempeh, natto, miso). Nezbytné jsou luštěniny zejména proto, že jsou přirozeným zdrojem rostlinných bílkovin, a tedy aminokyselin, ze kterých se bílkoviny tvoří.
Ideální kombinace? Luštěniny a obiloviny dohromady
Naše tělo si neumí vytvářet zásoby aminokyselin, proto je nutné sníst všechny esenciální aminokyseliny naráz, aby se vytvořila bílkovina nezbytná pro zdraví lidského těla. Luštěniny a obiloviny by se proto měly potkávat naráz na jednom talíři, abychom z nich vytěžili maximum. Taková rostlinná bílkovina vzniklá z aminokyselin obsažených v luštěninách a obilovinách je pro lidské tělo mnohem stravitelnější než bílkovina živočišná.
Že luštěniny nadýmají? Stačí vědět, jak je připravit
Lidé se často vymlouvají na to, že je luštěniny nepříjemně nadýmají, a právě proto chybí v jejich jídelníčku. Luštěniny skutečně obsahují hůře stravitelné cukry a puriny, které způsobují nadýmání, a pokud bychom to s jejich konzumováním přeháněli, zbytečně bychom zatěžovali klouby a ledviny. Pro lidské tělo je tedy škodlivý nejen nedostatek, ale i nadbytek bílkovin. Pokud ale umíte luštěniny uvařit a budete dodržovat základní pravidlo pro konzumaci luštěnin (neměly by tvořit více než 10 % stravy), pak vám luštěniny nemohou ublížit, ale spíše naopak. Adekvátní porce luštěnin pro dospělého i dítě odpovídá přibližně velikosti jeho dlaně. Nadýmavosti luštěnin se lze zbavit například zchlazením studenou vodou po přivedení k varu. Jejich stravitelnost lze zvýšit i šestihodinovým namočením před přípravou.
Ani lidé se dnou se luštěninám nemusí stranit
Luštěnin se nemusíte bát. Mohou vám jedině prospět. Pro pacienty s dnou je ideální začít s fazolemi adzuki či odslupkovanými luštěninami, jako je loupaná červená čočka nebo hrách. Většina purinových látek se totiž skrývá ve slupce. Luštěniny jsou pro člověka mnohem přirozenější potravinou než běžné konzumované bílkoviny ve formě masa, mléka či vajec. Paradoxní je, že v naši populaci se obvykle konzumuje 60 a více procent bílkovin namísto dostačujících deseti. Tím příliš zatěžujeme ledviny a tato častá chyba také vede ke spoustě civilizačních chorob, jako je například právě dna.
Naše prababičky věděly, jak s luštěninami zacházet
Maso jednou týdně a luštěniny, obilniny a zelenina v nepřeberném množství variant několikrát do týdne. Tak se stravovaly naše prababičky a dožívaly se požehnaného věku v lepším zdraví. Řešením není dát si talíř hrachové kaše či čočky, ale vyvážená strava zahrnující zdravou dávku luštěnin, obilovin, zeleniny a samozřejmě i masa. Experimentujte s kombinacemi. Vařte něco společně, něco zvlášť, udělejte si z luštěnin kaši, jindy prejt, nákyp, pomazánku či karbanátek. Zdravý jídelníček rozhodně není nudný. A s těmi správnými recepty nikdy ani nebude.