Kváskový chléb – jasný příklad poctivého tradičního pekařského výrobku bez kompromisů
Jíž několik let probíhá na našem území velká gastronomická obroda, která se ve velké míře dotkla i přístupu ke konzumaci pečiva. Běžně dostupný chléb z droždí je stále méně oblíbený, naopak jakýmsi vrcholek kvalitního pečení se stal kváskový chléb. Spousta lidí se rozhodla pustit se do výroby chutného kváskového chleba sama, protože na trhu příliš alternativ nebylo. Dnes je však situace jiná. I pekárny se mohou pyšnit kvalitním kváskovým chlebem, který se s tím z droždí nemůže srovnávat. Jasný příklad je krumlovský kváskový chléb z Pekárny Ivanka.Výroba kváskového chleba je náročná po všech stránkách
Možná se ptáte, proč naprostá většina pekáren přešla na výrobu chleba z droždí, když se ví, že tradiční kváskový chléb je mnohem chutnější. Hlavním důvodem je cena a náročnost pečení podle tradičních postupů. Pekárna Ivanka v Moravském Krumlově musí disponovat zvláštními prostory pro výrobu kvasu, dále zaměstnává vysoce kvalifikovanými pracovníky, bez kterých by výroba tohoto typu chleba nebyla možná. Přihlédneme-li k výrazné časové náročnosti, je výroba takového chleba podstatně dražší.
Chléb z Moravského Krumlova se vyrábí podle tradiční receptury
Poctivá pekárna vychází při pečení kváskového chleba z několika set let staré tradice. Na nic nespěchá, místní pekaři nechávají především dostatek času na vykynutí. Krumlovský chléb je pšenično-žitný a vyrábí se tradičním způsobem vyváděním třístupňového přírodního žitného kvasu.
Použitý třístupňový vedený kvas je základem úspěchu tohoto oblíbeného chleba. Jde o klasický přírodní postup, kde dochází k množení kvasinek a k vytváření kyseliny mléčné a octové. Kyselina octová vytváří typické chlebové aroma a vzhledem k tomu, že je přírodním konzervantem, zajistí čerstvost chleba i bez dalšího přidávání chemických látek.
Kváskový chléb z Moravského Krumlova – jak se vyrábí a proč je lepší než chléb z droždí
Proč je kváskový chléb tak oblíbený?
Ten, kdo chce kvalitní a chutné pečivo, rozhodně sahá po kváskovém chlebu a na chléb z droždí si ani nevzpomene. Právě zřetelný rozdíl v chuti vedl stovky lidí k tomu, aby se do pečení pustili sami. Na první pohled je kváskových chléb objemnější, nadýchanější a měkčí. Rychleji vysychá a tvrdne, což je dáno tím, že obsahuje jen přírodní konzervanty a žádné další chemické látky.
Chuť však není jediný důvod, proč v pekárně sáhnout právě po karlovarském kváskovém chlebu. Důležité jsou i pozitivní vlivy na lidský organismus. Lepší stravitelnost, vyšší výživová hodnota, nižší glykemický index, posílení střevní mikroflóry a imunity.
Krumlovský chléb zakoupíte v pekárnách v celém Jihomoravském kraji, zhlédněte seznam prodejen
Tradice a poctivost je pro Pekárnu Ivanka prioritou
Kváskový chléb z Pekárny Ivanka se stál vyhlášeným po celém kraji. Chléb však rozhodně není jediným výrobkem, kterým by se mohla pekárna chválit. Sdružuje řadu profesionálních pekařů, cukrářů a dalších odborníků v různých odvětvích a zajišťují výrobu nejrůznějších pekařských i cukrářských výrobků.
Zákusky, sladké i slané pečivo, krumlovský chléb. Pekárna Ivanka působí na českém trhu již od roku 1902. Díky přísnému dodržování původních postupů a receptur a využívání kvalitních čerstvých surovin se pyšní vysokou kvalitou, za kterou by se rozhodně nestyděli ani v době svého vzniku, kdy byl kváskový chléb standardem.